Ai, het ging niet zoals gedacht, gezegd of gepland

Wat doe jij dan?

In mei dit jaar wandelde en fietste ik een paar dagen bij de Grebbelinie. Ik heb kennis gemaakt met de achtergronden van deze linie door een museumbezoek. Ook heb ik tijdens een wandeling delen van de verdediging kunnen bekijken. Water als verdediging tegen de oprukkende vijand, wallen met loopgraven en schietgaten. Het bleek dat de verdediging niet altijd gewerkt heeft.

  • In een vorstperiode kon de vijand over het ijs een andere route kiezen en konden de troepen zo langs de linie buiten bereik van het geschut oprukken.
  • In WO II hadden de Duitsers de Grebbelinie in gebruik. De kanonnen stonden vast op de aarden wal vanuit een aanname, dat de bevrijders vanuit het westen gingen komen. Toen ze in de gaten hadden dat ze uit het zuiden kwamen, waren ze niet op tijd om de kanonnen om te draaien. De strijd was verloren.

Deze verhalen zetten me aan het denken. Wat doe ik als verdediging? Is mijn manier altijd de meest geschikte? Ben ik op tijd om te veranderen van tactiek? Moet ik iets nieuws leren omdat de wereld veranderd? Blogs schrijven, ja dat zou ik gaan doen. De vorige blog is al van bijna een jaar geleden, een flinke tijd ertussen dus. Nu had ik bij de start al bedacht dat ik mezelf niet een strak regime ging opleggen. Dat was vooraf al niet haalbaar. Mijn idee was dat het vooral leuk moest zijn om het vol te houden. Maar om er nu bijna een jaar tussen te laten, dat was ook niet mijn bedoeling. Het ging anders dan ik bij start wilde.

Ik heb verschillende reacties als iets anders gaat als gedacht, gezegd of gepland. Mijn reactie hangt af van de situatie. Hoe meer uitgesproken, hoe meer mensen betrokken zijn, hoe sterker mijn reactie is. Ik moet er hoe dan ook, wel iets mee doen, anders blijft het hangen in mijn hoofd. In meer of mindere mate komt er dus een verdedigingsmechanisme bij me op. Is dat eigenlijk wel nodig, die verdediging? Zijn er ook andere manieren?

Als ik iets niet doe wat ik bedacht heb, bijvoorbeeld de was opvouwen, dan moet ik het in mijn hoofd even afronden. Ik bedenk dan, ach het is niet erg, komt wel een keer. Vaak werkt dit prima, en belast het me niet. Maar toch ook: kan ik het veranderen? Kan ik het niet gevouwen hebben van de was, ook zonder de tegengedachte voorbij laten gaan?

Het niet schrijven van blogs, daar wil ik allerlei uitleg bij geven. Waarom wil ik dit, waarom de verantwoording afleggen? Om mijn beeld bij de lezers positief te houden? Het vergeten van een belangrijke afspraak: de eerste reactie is schaamte, mezelf willen ingraven, mezelf stil houden. Ik weet dat dit me niet helpt en daarom maar zo snel mogelijk excuus aanbieden. Excuus aanbieden vind ik wel nodig, maar moet ik mezelf veroordelen omdat ik heb gefaald? Dat nare gevoel moet weg gewerkt. Ik hoop dat de ander zegt dat het niet erg is, dan lukt het om me niet meer stom te vinden. Waarom heb ik de ander nodig? Kan ik ook mild zijn naar mezelf. Vooraf heel veel bedenken en doen om te voorkomen dat het niet goed gaat. Een manier van verdediging vooraf. Wat is er erg aan fouten maken? Fouten maken moetd, dat wil ik leren.

Als iemand me van iets beschuldigd wat niet waar is, word ik heel duidelijk in mijn woorden. Ik bestrijd dan hetgeen gezegd wordt, ook door het volume iets op te hogen. Het kan ook zijn dat ik onmacht voel. Dit uit zich bij mij in een bibberig stemmetje. Dan ben ik geneigd om uit de situatie te willen stappen, ik baal ervan, voel me dan zwak, terwijl ik dan sterk zou willen zijn. Moet ik altijd wel sterk zijn?

Verdediging kan zeker nuttig zijn en is soms ook noodzakelijk. Je kunt (letterlijk of figuurlijk) in gevaar komen door een aanval van iemand anders. Bekend zijn de termen flight, freeze en fight. Je mag je natuurlijk verweren, wegrennen of niets doen. Elke van deze reacties kunnen de juiste zijn. Bedenk ook: Wanneer hoeft het niet, wanneer doe je bijvoorbeeld een stap opzij? Wanneer laat je de aanval bij de ander en ga je door met jouw weg? Wie is de aanvaller, is het iemand anders of ben je het zelf?

Hoe is het met jouw verdedigingsmechanismen? Zitten ze jou in de weg of zit jij jezelf in de weg? Of heb je juist behoefte aan versterking van je verdediging? Wil je op zoek naar wat er onder jouw manier van verdedigen zit?

Wil je hulp bij de inspectie van jouw verdediging? YWS kan je helpen bij het verder ontdekken van het denken, voelen en doen. Neem gerust YWS op om te kijken of YWS iets voor je kan betekenen.