Klantervaring Linda

  • Naam: Linda
  • Geslacht: Vrouw
  • Leeftijd: 45

Ik heb Yvonne ervaren als iemand die goed kan luisteren met veel enthousiasme voor haar beroep.

Ik hoopte dat ze me zou kunnen helpen mezelf weer terug te vinden. Dat klinkt cliché, maar ik was mezelf kwijtgeraakt in al mijn rollen als moeder van twee autistische kinderen, vrouw, vriendin, collega. Ik zorgde voor iedereen behalve mezelf.

Ik heb op de wc twee ansichtkaarten hangen van Yvonne. Eentje met Denken, Voelen, Doen en eentje met gele bloemetjes. Die helpen me dagelijks te herinneren wat ik heb geleerd van haar. Voor het Voelen-deel was voor mij erg moeilijk in het begin, en soms nog. Ik heb geleerd hoe ik de tijd kan nemen om te voelen hoe ik in de dag sta. Hierdoor loop ik mezelf minder voorbij, en kan ik beter mijn grenzen aangeven. De kaart met de gele bloemetjes staat symbool voor de fijne momenten die ik probeer te zoeken of te maken in iedere dag. Als ik voel dat het niet zo goed met me gaat, dan kijk ik of de balans nog wel klopt. Of de draagkracht nog past bij de draaglast van dat moment. Of er genoeg momenten zijn waar ik blij van word. Zo heb ik onlangs een platenspeler aangeschaft zodat ik de lp’s van mijn vader kan draaien.

Tijdens de gesprekken kreeg ik veel ruimte om te vertellen. Yvonne stelde dan hier en daar een vraag of maakte een observatie, waardoor ik meer gericht over mezelf kon nadenken, of vooral ook, waardoor ik ging beseffen hoe belangrijk voelen eigenlijk is. Af en toe stond ze dan enthousiast op en dook ze in haar kast om kaartjes te pakken, matjes voor op de grond, foto’s, of stiften voor het whiteboard op de deur, waardoor ik met een andere blik kon kijken naar mezelf. De foto die ik aan het einde maakte van het whiteboard met al mijn bevindingen en conclusies over mezelf bewaarde ik op mijn mobiel. Daar kijk ik nog regelmatig naar.

Maar waar Yvonne me het meest heeft geholpen is het besef dat wat ik anderen toewens, dat ik dat voor mezelf ook mag wensen.