Verwondering

Zu erstaunen bin ich da (Goethe)

Verwondering, de tijd vliegt, al weer een jaar voorbij! Een jaar met mooie, moeilijke en ook magische momenten.

Verwondering ontstaat uit de tegensteling van het gewone en het ongewone. Verwondering gaat om het doorbreken van de vanzelfsprekendheid. Je hebt een ontmoeting met een werkelijkheid die anders is dan wat je gewend was. Voor verwondering is een minimum aan aandacht nodig. Je moet jezelf openstellen. Je moet voor verwondering kunnen zien, horen en voelen wat zich voordoet.

Na die verwondering kunnen er verschillende emoties ontstaan. Waarom gaat een baas van een bedrijf zo om met de medewerkers? Wat voor de één een lichte verbazing oproept, kan voor de ander een grote boosheid oproepen. Het hebben van stromend schoon water kan voor iemand in Nederland een vanzelfsprekendheid zijn. In Oekraïne is die vanzelfsprekendheid er niet meer. Verwondering hoe andere mensen jouw werkelijkheid kunnen vernietigen. In andere landen hebben ze nog nooit stromend water in een huis ervaren.

Verwondering over de magie van intuïtie tijdens gesprekken tijdens het coachen. Zo mooi om dat te mogen ervaren. De natuur geeft mij ook vele kansen tot momenten van verwondering. Het geeft me vervolgens vaak een gevoel van ongeloof. Is dit echt? Wat bijzonder hoe een vogel door seizoenen heen zo een verschillend verenkleed kan hebben. Het lijkt bijna dat het niet eenzelfde vogel kan zijn. Bijzonder hoe klein een paddenstoel kan zijn, groeiend op een dennenappeltje. Je kunt het niet bedenken, het blijkt toch waar te zijn. Verwondering gaat over in bewondering.

Ieder zijn eigen werkelijkheid, ieder zijn eigen onbekendheid met een andere werkelijkheid. Ik hoop dat ik mezelf in 2023 kan blijven verwonderen en open kan staan voor het feit dat er meerdere werkelijkheden zijn. Ik wens jou een openstaan voor nieuwe werkelijkheden toe met daarbij mooie momenten van verwondering.

Boven alles een goed 2023!

Wil je hulp bij het openstellen voor verwondering? YWS kan je helpen bij het verder ontdekken van het denken, voelen en doen. Neem gerust YWS op om te kijken of YWS iets voor je kan betekenen.