Fiducie en de sleutel

Een hedendaags sprookje

Het is eind van het jaar, we zitten binnen, kaarsjes aan en het buiten is het donker en koud. Tijd om verhalen vertellen. Ga er maar eens voor zitten. Zit je goed, warm en comfortabel? Schuif anders nog eens heen en weer om je plekje te maken. Even in ademen, een lekkere zucht lucht laten ontsnappen, de schouders wat losser, daar komt het verhaal.

Er was eens in 2020, dus nog niet eens lang geleden, een volk dat te maken kreeg met allerlei emoties. Die emoties kwamen als reactie op een superkleine binnendringer die onbekend was. Er werden mensen nieuwsgierig, wie is die binnendringer, hoe komt het dat die er is, hoe gedraagt deze indringer zich? Anderen werden bang, we kennen de binnendringer niet, we worden er ziek van, weg ermee. Weer anderen dachten en voelden niet zoveel, ze gingen gewoon door met hun leven. Het kan toch niet zo erg zijn? We moeten gewoon even de boel aanpakken, even doorzetten, dan kunnen we weer gewoon doen. Al die verschillende emoties, al die verschillende gedachtes, al die verschillende manier van aanpak. Er kwam onderlinge onvrede, want wie had er nu gelijk? Of kon het ook zijn dat er meerdere dingen naast elkaar kloppend zijn? Er kwamen variaties op het thema met nog veel meer en steeds veranderende gedachten, gevoelens en emoties. Het leven bleek nog niet zo simpel. Het leek voor het volk in 2021 weer even de goed kant op te gaan en toen opnieuw aan het eind van het jaar een domper. Niet alles bleek maakbaar, best een lastig gegeven.

Een nieuwsgierig jongetje huppelde alvast verder, hij wilde 2022 al gaan ontdekken. De deur naar 2022 zat nog op slot. Sterker nog, er waren vele deuren naar 2022, dat had hij niet verwacht! Dat moest hij gaan vertellen. De mensen van zijn volk waren bezig met het afronden van alle dingen van 2021. Denken over 2022 was lastig, niemand wist hoe het zou gaan worden.

Toen kwam daar een liedje langs. In dat liedje zat een mooi woord verpakt. Fiducie. De mensen proefden het woord, fiducie, fiducie, fiducie. Overal kwam het terug, het woordje bleef plakken. Onder het boodschappen doen voor kerst, tijdens het douchen, bij het moeten veranderen van de plannen, fiducie, fiducie, fiducie. Het liedje werd geneuried, zachtjes gezongen en heel hard uit volle borst gezongen.

want ’t giet zoas ’t giet
ook al denk ie soms van nie
ja ’t giet zoas ’t giet
(daor ku’j van op an)
heb der mar fiducie in
want ’t giet precies zoas ’t giet
(Skik)

Fiducie wat is dat eigenlijk. Het jongetje ging het vragen aan de wijze. Het antwoord was: Ergens fiducie in hebben betekent ‘erop vertrouwen dat iets goed afloopt’. Hoe het dan afloopt weten we niet, dat is voor iedereen anders. Maar zoals het liedje al zegt: het zal gaan zoals het gaat. Iedereen heeft zijn eigen sleutel om zijn of haar deur naar het jaar 2022 te openen. Waar zijn al die sleutels dan? vroeg het jongetje. Tja, zei de wijze, iedereen moet zelf de sleutel vinden, ik heb er fiducie in, iedereen gaat een sleutel vinden. Je kan de mensen helpen door het liedje te blijven zingen. Het jongetje zette opnieuw het lied in, want ’t giet zoas ’t giet,…. Hij zag bij een paddenstoeltje een sleutel met zijn naam liggen. Hij zong opnieuw en opnieuw. Ook nu gingen anderen meedoen, steeds meer mensen vonden hun sleutel voor 2022. En heel het volk kon 2021 afsluiten en de deur naar 2022 openen.

Ik hoop dat jouw sleutel de deur opent naar een goed jaar!
Fijne feestdagen en een nieuw jaar met veel fiducie.
Yvonne

YWS kan je helpen bij het verder ontdekken van het denken, voelen en doen. Neem gerust contact op om te kijken of YWS iets voor je kan betekenen.