Elluk voordeel hep sun nadeel

Kiezen, hoe doe je dat?

Het was even rustig met de blogs. Zeker niet omdat ik me verveelde of zo. Er waren een aantal zaken die tijd van me vroegen. Het schrijven van een blog kreeg daarbij niet mijn prioriteit. Dit was een keus. Niet altijd makkelijk het maken van een keuze. Hoe maak jij je keuzes? Altijd op dezelfde manier of varieer je? Het kan natuurlijk ook zijn dat je niet kiest en het laat gebeuren. Soms wordt er gezegd geen keuze maken is ook een keuze.

Er zijn heel veel verschillende manieren hoe je tot een keus kunt komen. Het lot laten bepalen, bijvoorbeeld door kop of munt. Zo heb ik ooit een baan gekregen hoorde ik achteraf. Men kon ondanks alle afwegingen geen keus maken, deed toen kop of munt. Ze gooiden kop, terwijl ik munt had gekregen. Door deze uitkomst dacht men ‘maar nee, we willen toch Yvonne’. Erg bijzonder om dit zo terug te horen. Ik heb deze situatie nog wel eens gebruikt als voorbeeld, dat fictief een keus maken je soms wel dichter bij je gevoel omtrent de keuze kan brengen. Klopt het voor je gevoel of niet?

Je kunt ook kiezen voor het eerste idee wat zich aandoet. Vaak een manier voor mensen die van snelle acties houden of die geen zin hebben in lang nadenken. Dit kan voorkomen in verschillende situaties van het kiezen voor wat je eet in de bedrijfskantine tot het bepalen welke telefoon je gaat kopen.

Niet kiezen kan ook. In sommige situaties kan het zo zijn dat anderen dan kiezen. Dit kan heel comfortabel zijn. Geen gedoe in het keuzeproces, je kan verrast worden. Bijvoorbeeld bij een menu van de chef in een restaurant. Het risico van deze werkwijze kan zijn dat je in een situatie beland die je helemaal niet fijn vindt. Als je niet kiest naar welke film je wilt en iemand anders de keus laat maken, is het mogelijk dat je een film te zien krijgt die je afschuwelijk vindt.

Meerdere opties naast elkaar zetten en dan een keus maken is ook een mogelijkheid. Dit is een manier die ik vaak gebruik bij belangrijke keuzes. Van alle opties bepaal ik dan de voordelen en de nadelen. En dan weeg ik de voordelen en de nadelen. Wat is belangrijker voor mij, wat van minder belang. Zo kan ik tegen elkaar wegstrepen en komen tot een keus. Het is niet zo dat elk voordeel of nadeel even zwaar weegt. Eén nadeel kan veel zwaarder wegen dan tien voordelen. Bovendien is het goed om te realiseren dat er geen enkele keus met alleen voordelen is. Daar komt de beroemde uitspraak van Cruijff : “Elk voordeel heeft zijn nadeel”. Voor mij komen denken, voelen en doen alle drie aan bod bij de weging. Rationele argumenten, voelen of een keus aansluit bij mijn waarden, en wegstrepen van opties die ik zeker weten niet wil. Zo worden de keuzemogelijkheden minder en komt de uiteindelijke keus dichter bij. Soms leg ik het actieve proces stil en ga andere dingen doen. Dan laat ik het even ‘pruttelen’. Hierdoor komen soms nieuwe inzichten naar boven die het kiezen bespoedigen. Ook kan het gevoel van de keus die ik in gedachten heb sterker worden. Als ik de keus maak, weet ik dat ik er alles aan gedaan heb om de juiste keus te maken. Dit geeft een gerust gevoel.

Als ik vastloop in het proces van keuzes maken, vraag ik hulp aan anderen. Niet dat ze voor mij de keus bepalen, wel om informatie te delen, vragen te stellen. Zit jij ook wel eens vast in keuzeprocessen? Als dit zo is, dan spar ik graag met je over de voordelen en nadelen. Wie weet kan ik ook meedenken in het bepalen wat voor jou van waarde is.

YWS kan je helpen bij het verder ontdekken van het denken, voelen en doen. Neem gerust contact op om te kijken of YWS iets voor je kan betekenen.