Hoe is jouw weerbericht?

De zomer is er met alle aspecten. Zon, warmte, heftige buien, overstromingen. Als ik binnen aan het werk ben kan het maar zo aan me voorbij gaan, hoe het er buiten voor staat. Is het eigenlijk warm, schijnt de zon, voelt het benauwd of is het juist heerlijk?

Hoe ga jij om met het weer? Wil je vooraf weten wat je die dag of week te wachten staat? Luister je naar het weerbericht, kijk je op een app of let je op wat er buiten gebeurd? Of doe je een mix van informatiebronnen?

Ik zit nu buiten onder een zonnescherm. De zon schijnt, er zijn wat wolken en ineens hoor ik een geluidje op het scherm. Regent het nu? Ik kan het bijna niet geloven. Ik ga even voelen, en ja hoor een paar spatjes op mijn armen en bril. Als reactie op mijn opstaan, kijkt mijn man op de weerapp om te kijken of het wel klopt en of er nog meer verrassingen komen. Het slechte weer is voor wat later op de dag voorspeld. Grappig om te merken dat je wat je hebt gelezen en gehoord over de verwachting, als een vaststaand iets wordt opgeslagen in je brein.

En als je kijkt naar je interne weerbericht? Welke informatiebronnen gebruik jij om je interne weerbericht te bepalen? Staat dat dan ook vast voor die dag, of kan het veranderen?

Ik merk dat ik, net als bij het gewone weer, er momenten zijn dat ik geen aandacht besteed aan mijn interne weer. Ik ben bezig, richt me op wat ik aan het doen ben. Prima!
Het kan ook niet prima zijn. Dat is met name als ik te lang in de actiestand sta. Te weinig aandacht geven aan signalen van gevoelens kan maken dat de gevoelens sterker worden. Gevoel wil gevoeld worden! Mijn bui kan voor mij ineens tevoorschijn komen, ik had geen aandacht gegeven aan de signalen vooraf. Als ik mijn schouders voel, moet ik even nagaan, of ik aan het buffelen ben. Letterlijk teveel mijn schouders eronder aan het zetten ben. Als ik veel zucht heb ik ergens geen zin in, terwijl ik het wel doe. Moet ik het wel doen? Of kan ik er ook mee stoppen.
En dan na het voelen en reflectie komt ook nog dat ik een besluit moet nemen. Ga ik door of verander ik mijn handelen? Er zijn soms buien die ik voel, maar waar ik niet tot een besluit kan komen. Ga ik nu wel of niet een spreekwoordelijke regenjas aan doen of draag ik de gevolgen van geen keuze maken en laat ik me nat regenen.

Ik kan mijn interne weer beïnvloeden door mijn denken, voelen of doen. Als mijn interne stemmetje van allerlei oordelen over mezelf geeft, is het heerlijk om ze overdreven hardop te zeggen en om mezelf te lachen. Iets doen waar ik blij van wordt helpt de grijze wolken verdrijven. Een lekkere maaltijd koken, die er fleurig uitziet, waar anderen enthousiast op reageren. De zon gaat er van schijnen. Er zijn ook momenten dat ik het weer niet wil veranderen. Laat het maar zijn zoals het is. Of het nu vrolijk zonnig is of een donderbui. Het doorleven van de bui en het waarnemen met al je zintuigen. Aandacht geven aan gevoel. Het kan zo fijn zijn.

Hoe ga jij om met jouw weer en je interne weersbericht? Heb je hulp nodig bij onverwachte buien? YWS kan je helpen bij het verder ontdekken van het denken, voelen en doen. Neem gerust contact op om te kijken of YWS iets voor je kan betekenen.