Delen=vermenigvuldigen

en geeft groei

Als kind wordt je vaak geleerd om niet alles voor je zelf te houden. Best lastig om iets waar je waarde aan hecht te delen. Jij hebt het gekregen, het is de mooiste nieuwe step van de hele wereld, gaat de ander er wel goed mee om, krijg je het wel terug? Maar misschien mag jij dan wel met dat mooie speelgoed van de ander spelen. Eerlijk oversteken, kan dat, moet dat? Of mag jij of de ander ook met iets spelen, zonder dat je er iets voor terug krijgt? Lastige dilemma’s.

Ook in ons volwassen leven komen we deze dilemma’s tegen. Als je vertelt over je goede idee, gaat een ander er dan niet mee aan de haal, trekt deze persoon dan de waardering naar zich toe. Is die ander zo goed om er een product van te maken, dat goed verkoopt en verdient hij/zij er dan geld mee? Hoe schat je de waarde in, wat vind jij belangrijk?

Vragen, vragen, vragen.

Als ik naar mijn tuintje kijk, zie ik dat delen iets moois kan geven. Het fantastische appelboompje dat ik kan volgen in het proces van blaadjes krijgen, bloesem ontwikkelen, de vorst doorstaan, de beginnende appels, altijd een aantal die er te vroeg afvallen en dan…. Heerlijke appels om van te genieten. Het appeltje is ontstaan vanuit celdeling en voeding. En daarna kwam er de groei! Een heel jaar plezier van een klein boompje in alle fasen van de seizoenen.
Het terugsnoeien van de boom maakt dat deze beter vrucht geeft. De boom wordt gesteund om het werk aan te kunnen, om goed door te kunnen groeien. We laten het paaltje nog staan als herinnering. Wie weet helpt het ook nog tegen omvallen bij een goed appeljaar.
De boom geeft plek voor insecten en vogels die in de tuin langskomen. Natuurlijk is het ook natuurlijk dat een vlieg gegeten wordt door het koolmeesje, een slak de overkant niet haalt omdat een ekster rondstruint voor eten voor zijn jong. De struik met druiven is meestal al leeg voordat wij ervan gegeten hebben. De hosta is prooi voor de slakken. Dat is ook delen, en zo anderen laten leven. Balans in de tuin is belangrijk om goed tot wasdom te komen.

Balans, zo wil ik het ook proberen in mijn leven. Delen, soms iets opgeven voor een ander, en ook iets voor mezelf houden. De ene keer zorgdragen voor iemand anders en de andere keer zorgen voor mezelf. Kennis delen, de ander helpen vaardigheden te ontwikkelen en zo te laten groeien. Daar kan ik dan weer van genieten en dat voedt mij weer. Ik zie in het delen met anderen ook kansen om iets nieuws te laten ontstaan. Die ander heeft namelijk fantastische ideeën, die ons samen op iets brengen wat je niet alleen bedacht had.
Delen is vermenigvuldigen, twee kleine eenheden maken samen een groter geheel.

Ook op zoek naar je balans? Ik deel graag met je, zodat je op zoek kan naar antwoorden om uit te kiezen en zodat je kan groeien.

YWS kan je helpen bij het verder ontdekken van het denken, voelen en doen. Neem gerust contact op om te kijken of YWS iets voor je kan betekenen.