Piekeren is de verkeerde kant op fantaseren

Welk gedachtenspoor volg jij vaak?

Toch wonderlijk hoe goed we zijn in onze verbeelding. De kracht van gedachten is wonderbaarlijk. Sporters gebruiken visualisering om een wedstrijd in hun hoofd vooraf al vele keren gedaan te hebben. Het blijkt dat je dit heel erg precies kunt doen. In stijl met het seizoen: de schaatsers weten ook tijdens de visualisering qua timing precies wanneer de bocht komt, hoe lang deze duurt, wanneer ze weer rechtuit gaan, hoeveel slagen tot de finish.

Ook de niet sporters onder ons gebruiken verbeelding, al dan niet bewust. We herinneren ons dingen levendig. Doe maar eens mee: ga in gedachten terug naar een belangrijk moment. Bijvoorbeeld het wachten op een uitslag van je examen. Visualiseer, bedenk hoe de situatie toen was. Wat is je sterkste herinnering, wat deed je toen, wie waren er bij je, wat voelde je, wat rook je, wat dacht je? Merk je dat je op deze manier zo weer terug bent in die situatie van toen?
Ik weet nog dat ik bij het wachten op de uitslag van mijn VWO examen het moeilijk met me zelf kon uithouden. Steeds ging ik het rijtje vakken langs; die vakken wel goed gemaakt, die niet en dan die rottige twijfel gevallen. De ene keer dacht ik het komt goed, de andere keer twijfelde ik sterk. Hoe zou het totaalplaatje zijn? Een kriebel in mijn buik en onrust en wat duurt het dan lang tot de deadline. Ik ben toen achter het huis met een bal tegen een muurtje gaan trappen. Die onrust omzetten in actie en buiten zijn. Ik voel de zenuwen zo weer en sta in gedachten weer achter het huis met die bal. Hoe was het bij jou? Hoe heb jij de situatie die je in gedachte nam herbeleefd?

Wat we ook doen is onze verbeeldingskracht gebruiken voor de toekomst. Er zijn mensen die uitermate bedreven zijn in bijvoorbeeld rampscenario’s bedenken. Ga je schaatsen? Kijk je uit dat je niet valt? Stel je breekt wat en je moet naar het ziekenhuis, daar wil je nu niet zijn. Of wat ook kan… Er zijn vele scenario’s te bedenken.
Ooit kwam ik de spreuk: ‘Piekeren is de verkeerde kant op fantaseren’ tegen. Deze spreuk ontlokte bij mij toen een grinnik. Ik had piekeren nog nooit gezien als fantaseren. Het gaf ruimte om het zo te kunnen zien. Heel positief fantasievol denken kan ook: je stelt je voor dat je op bezoek gaat bij vrienden. Hij kan heerlijk koken. In gedachte zie jij je al zitten aan tafel met een heerlijk geurende bord voor je neus. Je geniet nu al.

Wat een kracht kunnen gedachten hebben. Je kunt er van alles door gaan voelen en doen. Positief en negatief. De gedachten kunnen uitkomen, het kan mee of tegenvallen. Niets mis met fantaseren. Wel onhandig als je last krijgt van je fantasieën. Een gedachte is ook maar een gedachte, die hoeft niet waar te zijn.

Heb je behoefte om jouw gedachtenkracht met iemand samen te bekijken omdat je er toch wat last van hebt? Ik ondersteun je graag in het ruimte maken en niet al je gedachten te geloven. YWS kan je helpen bij het verder ontdekken van het denken, voelen en doen. Neem gerust contact op om te kijken of YWS iets voor je kan betekenen.