Leuke dingen doen tijd

Van appeltaart tot paddenstoel.

In oktober volgde ik een basiscursus ACT. Het was geen theatercursus, hoewel er wel allerlei rollen voorbij kwamen.

Het was heel fijn om de eerste kennismaking met ACT te hebben mogen ervaren en om te leren, mezelf te ontwikkelen. ACT staat voor acceptance en commitment therapie.
Steeds opnieuw komt bij ACT de vraag langs:

  • Hoe werkbaar is je gedrag?

Aanvullende vragen:

  • Welke resultaat geven jouw acties?
  • Is dat wat je wilt bereiken?
  • Leidt dit tot een leven ingericht naar wat je van waarde vindt?

Als je enthousiast JA en positief kunt antwoorden, van harte, blijf vooral doorgaan. Of moet je erkennen dat het niet zo positief is en wil je een (gedrags)verandering? ACT, een andere relatie aangaan met je denken en voelen, daarna vooral doen.

Ervaren is een belangrijk gegeven bij ACT, dus waren we zelf ook vaak onderwerp van een oefening.
Voor mezelf kwam weer naar voren dat het ik het nodig heb om op te laden, tijd voor mezelf te hebben. In die tijd kan ik dan van allerlei leuke dingen doen: creatief zijn, buiten zijn, nieuwe recepten uit proberen, of juist weer eens rustig mediteren, een boek lezen.
Het woordje ‘weer’ geeft al aan dat ik al wist dat oplaadtijd belangrijk is voor mij. Dit tijd nemen komt toch nog wel eens in het gedrang, omdat ik andere dingen belangrijker vind en wel zie of het nog lukt iets leuks voor mezelf te doen. Mijn benaderingswijze kent dus een risico, er kan gauw iets als belangrijker bestempeld worden.
Als verandering, een volgende stap in mijn leerproces, heb ik nu met mezelf de afspraak dat ik in een weekend twee uur ‘leuke-dingen’ ga doen. Ik heb dit ook echt in mijn agenda gezet, ‘leuke-dingen-doen-tijd’. Elk weekend weer, een blok van twee uur. Het is voor mij minder van belang of het dan een blok van twee uur wordt of dat het meerder korte blokjes worden. Welke dag is al helemaal niet interessant. Het zien in de agenda herinnert mij aan mijn voornemen, waardoor ik het ga doen.

Afgelopen weekend is het meer dan gelukt!
Wat waren de leuke dingen:

  • Appeltaart bakken, een lust voor de zintuigen. Alleen al die geur die in huis hangt, mooi van vorm en kleur, en uiteindelijk die lekkere smaak, mmmmm.
  • Wandelen, heerlijk buiten zijn, bewegen, de wind voelen, nieuwe plekken ontdekken door een persoonlijke gids
  • Foto’s maken, op pad in de buurt om mezelf te oefenen in kijken en om mooie plaatjes te vangen. De herfst met al die paddenstoelen en kleuren is prachtig!

Een totaal van wel 5 uur leuke-dingen-doen-tijd. Heerlijk genoten!

Hoe ga jij om met tijd maken voor leuke-dingen-doen? Neem jij er genoeg tijd voor? Wil je het anders en lukt het niet goed? Of zijn er ander onderwerpen die je echt anders wilt gaan doen? Wil jij leren en jezelf ontwikkelen, dingen anders aanpakken? Ik vind het leuk om de zoektocht naar je ontwikkeling met jou samen vorm te geven.

YWS kan je helpen bij het verder ontdekken van het denken, voelen en doen. Neem gerust contact op om te kijken of YWS iets voor je kan betekenen.