Moet die niet naar de kapper?

Inzoomen, uitzoomen, hoe kijk je naar iets.

Vakanties en foto’s, een combinatie die vaak voorkomt. De foto’s geven je de kans op een terugblik met beelden. Door het maken van foto’s in mijn vakantie, werd ik weer geconfronteerd met het gegeven: je moet keuzes maken. Hoe richt ik mijn blik, wat doe ik met mijn camera. Zet ik het toestel op automatisch en komt er in het algemeen een leuk plaatje uit, gun ik mezelf een snel mooi resultaat, of ga ik zelf instellingen wijzigen. En dan kan het mislukken! Fouten toestaan, ook al weet ik dat ik er van leer, is niet altijd gemakkelijk.
Toch ga ik het fouten maken aan, want ik geniet ook van het leren kijken, mezelf ontwikkelen; dat zonder donkere kamer ;).

Het mooie van een foto maken vind ik bijvoorbeeld het spelen met in- en uitzoomen, gecombineerd met een keus van de positie van waaruit ik de foto maak. Kijken wat dat doet met mijn blik op de dingen. Uitzoomen geeft dat ik overzicht heb, dat ik het in verhouding zie, een brede blik. Helemaal ingezoomd zie ik details die ik eerder niet zag. Verbluffende schoonheid van een klein bloemetje, die de vorm heeft van een insect. Of een vervorming die mijn fantasie aanzet, die een lach tevoorschijn tovert. Richt ik mijn camera op de blauwe lucht, de dreigende wolken die eraan komen of op de scheidslijn van mooi en slecht weer?

Zo kun je ook naar je eigen dingen in je leven kijken.
Door op een afstand te kijken zet je jouw gedrag in perspectief. Is het vergeten van een verjaardag, het meest rampzalige dat er kan gebeuren? Kan je zien dat je leert en beter wordt, ook al is het met vallen en opstaan?

Inzoomen, kan je ook verder helpen. De waardering voor jezelf voelen dat je belang hecht aan vriendschap en iemand wilt feliciteren. Leren herkennen van het gevoel in je lichaam, bijvoorbeeld op onderzoek gaan waar je blijdschap voelt en dit daardoor aandacht kunnen geven en blijdschap beter voelen.
Ook je minder leuke dingen kan je nader bekijken, waarom word je zo boos op je kind? Welke regel stel je aan je kind, klopt deze regel bij hetgeen je belangrijk vindt?

Kijken vanuit een ander richting kan verrassende inzichten geven. Klopt je stelling, dat je door iets nog een keer te vragen, een zeur bent. De ander kan het ook zien als zeer behulpzaam en alert. Wat zie je niet omdat je jouw rug er naar toe gekeerd hebt?

Wil je ondersteuning bij jouw blik op jouw leven, ben je benieuwd naar nieuwe en andere foto’s van je leven, andere dan je tot nu toe hebt gemaakt?

YWS kan je helpen bij het verder ontdekken van het denken, voelen en doen. Neem gerust contact op om te kijken of YWS iets voor je kan betekenen.