Vakantie, een leuke uitvinding

Op vakantie gaan of met vakantie gaan?

Ga je eigenlijk ‘op vakantie’ of ‘met vakantie’?
Even het internet op en het blijkt allebei taalkundig te mogen. Pieuw, hoeven we daar niet moeilijk over te doen. Als ik dan toch aan het zoeken ben, wat is dan de betekenis van vakantie? De betekenis is ‘vrij van verplichtingen’.

Je zult mij niet horen zeggen: ik ben nu vrij van verplichtingen. Wel: Yeah, ik heb vakantie! Dan omzeil ik mooi de keus tussen ‘op vakantie gaan’ of ‘met vakantie gaan’. En ik kan het nu zeggen: ik heb vakantie. Ik heb er zin in. Waarom? Dat vrij zijn van verplichtingen dus. Een aantal dingen hoef ik niet en andere zaken kan ik makkelijker en vaker doen.
Oftewel: Mogen en niet moeten.

Zo is de wekker niet moeten zetten om 5.55 uur een zaligheid voor mij. Ik ben namelijk een avondmens. Maar ja, zoals ik altijd zeg, het maatschappelijk leven maakt dat ik daar niet altijd aan toe kan geven.
Toch ben ik ook wel eens in mijn vrije tijd vroeg opgestaan. Het is een verschil als het toch meer een moeten is of dat je er zelf voor kiest. En je kan bedenken dat je later op de dag een powernapje doet. Ook zo heerlijk om te doen.

Op het thema vakantie zijn vele variaties te bedenken. Een virus maakt dat we dit jaar allemaal een extra element hebben om mee te dealen. Helemaal vrij van verplichtingen zijn we niet in 2020. We hebben richtlijnen als 1,5 meter, handen wassen en zo. Toch kan je kiezen voor de vorm vakantie die bij jou past. Van ‘vertrekken en niet weten waar je uitkomt’ tot ‘gepland en bekend’.
Hoe zit dat bij jou? Wat doe jij? Of wat heb jij gedaan?

  • Thuis blijven, omdat de vliegvakantie er niet in zit? In je eigen huis een vakantiesfeer creëren.
  • Wel op reis met het vliegtuig, met mondkapjes en extra handgel mee?
  • Naar het buitenland met eigen vervoer, zodat je snel naar huis kunt?
  • In Nederland een hotel boeken, een huisje boeken, een ingerichte tent, kamperen?
  • Al die andere mogelijke variaties: dagjes uit, huizenruil, een boot, avonturen aangaan, ga zo maar door.

Wat ik doe? Ik zoek de grens op ;).
We rijden in Nederland van noord naar zuid met de camper. Daarbij gaan we zo dicht mogelijk langs de grens met Duitsland. Waarom? Omdat je dat zo kunt bedenken.
Onderweg kamperen op plekken waar het fijn wandelen en fietsen is. Vanuit de camper kijken naar onweer, in de zon koffie drinken. Me steeds weer verwonderen hoeveel ik niet ken en niet weet. En daar dan van genieten.
Mijn idee is: Vakantie, een leuke uitvinding.

Een vakantie gaat voorbij. Ook dan, en misschien nu wel meer dan anders is het belangrijk om bij jezelf na te gaan:
Wat heb ik nodig? Waar heb ik zin in? Kan ik mezelf vrij geven van een aantal verplichtingen?

Heb je behoefte aan iemand die meedenkt om niet te vast te komen zitten in verplichtingen? Die helpt kijken waar je ruimte kunt creëren?

YWS kan je helpen bij het verder ontdekken van het denken, voelen en doen. Neem gerust contact op om te kijken of YWS iets voor je kan betekenen.